Veelgestelde vragen
FAQ
Wij geven hier antwoord op vragen die wij regelmatig tegenkomen in de praktijk.
Overstappen
Ik heb mijn salarisadministratie elders ondergebracht. Kan ik overstappen?
Ja. Dit is altijd mogelijk. Ook gedurende het boekjaar kan een salarisadministratie worden overgenomen. De medewerker(s) merken hier niets van. Enkel de lay-out van de loonstrook verandert.
Worden er kosten in rekening gebracht indien ik overstap?
Nee. Wij hanteren all-in tarieven in onze loonstroken. Kosten die gepaard gaan met het overstappen worden niet apart in rekening gebracht.
Kan ik overstappen op korte termijn?
Voor het eerst personeel aannemen
Ik wil voor het eerst iemand in dienst nemen. Wat moet ik doen?
Eenmalig een bezoek aan ons kantoor is voldoende. We bespreken wat de gevolgen zijn van het aannemen van personeel en welke verplichte kosten hierbij komen kijken. Verder regelen wij alles met de Belastingdienst en eventueel het pensioenfonds.
Zijn er kosten verbonden aan het opzetten van een nieuwe loonadministratie?
Ik begin met 1 medewerker. Is dit mogelijk?
Ik heb al iemand aangenomen maar nog geen loonadministratie. Wat nu?
Kosten werkgever
Wat kost een medewerker mij totaal?
Om inzichtelijk te krijgen wat een medewerker je totaal kost is een pro-forma berekening vereist. Kosten hangen namelijk sterk af met welk CAO de medewerker verloond wordt. Een pro-formaberekening is bij ons kosteloos. Neem daarom vrijbijvend contact op en weet waar je aan toe bent.
Welke verplichte kosten heb ik als werkgever voor mijn medewerkers?
Welke kosten voor de werkgever verplicht zijn hangt veelal af of de werkgever is aangesloten bij een CAO. Verplicht zijn sowieso de werknemersverzekeringen.
Moet ik pensioenpremies betalen?
Vaak is aansluiting bij een CAO verplicht. En indien een pensioenregeling in het CAO is opgenomen, dan is deelname verplicht. Welk kosten de werkgever draagt wordt ook in het CAO bepaald. Indien aansluiting bij een CAO niet verplicht is kan er altijd een vrijwillige pensioenregeling worden getroffen.